Bezpečnost
Ilustrace

Bezpečně při seznamování, na co si dát pozor?

Seznámit se chce snad každý a po internetu je to tak snadné. Nebo to tak alespoň vypadá, a to nejen z pohledu zarytých introvertů, kterým se nechce vždycky na bar nebo do kina. Samozřejmě je to pravda, ale seznamování se po internetu má i svá určitá úskalí.

Bezpečí totiž musí být na prvním místě a o internetové kriminalitě jste už určitě někdy slyšeli. Pozor na to, abyste byli až příliš lehkomyslní. A nebojte, dnes vám totiž poradíme, kde raději trochu couvnout, když přijde na seznamování online…

Ze seznamky nepřecházejte hned jinam, ochráníte tím totiž i své soukromí

Když potkáte na seznamce zajímavý protějšek, a to může být klidně denně, není vůbec důvod, abyste někam spěchali a rozdávali všechny své kontakty na potkání. Fotky si měňte také přes seznamku, není důvod dávat k dobru emailovou adresu, telefon určitě počká až na dobu, kdy si domluvíte případné první rande. Sociální síť také neodhalujte hned, nepříjemný profil sice můžete snadno zablokovat, ale co když si neodbytný člověk vytvoří další? A o stalkingu jste už nepochybně také něco zaslechli, pokud se snad rovnou netýkal třeba i někoho ze sousedství.

Nakonec, ten, kdo chce kontakt hned, bude hodně netrpělivý a z něčeho podobného doslova koukají problémy. Na seznamce máte vždycky plnou ochranu, případně můžete kontaktovat administrátory a problémy se rázem vyřeší, je to pochopitelně i v nejlepším zájmu provozovatele serveru. Pokud nedostanete od vyhlédnutého protějšku kontakt hned, mělo by to na vás udělat dojem – musíte si svou šanci trochu zasloužit. Máte tu čest se zodpovědnou osobou, což by mělo potěšit. Pozor na lidi, kteří z vás doslova jen mámí telefonní číslo!

Buďte kritičtí a nedávejte si na profil nic, co by vám mohlo způsobit potíže

Žádné kontakty na profil, to je číslo jedna. Druhým bodem ale je, že byste tu neměli mít nic vskutku osobního, z čeho by mohly být problémy. Opravdové jméno v přezdívce vás například velice snadno identifikuje na sociálních sítích, čímž ztratíte punc tajemna – což je určitě ještě to nejmenší! Vlastně jste na veřejnosti a podle toho byste se měli na seznamce také chovat. Jinak hrozí potíže…

Posíláte snad někomu erotické fotografie? V takovém případě si vše raději rozmyslete a už nikdy nic podobného nedělejte. Na fotkách vás nikdo nesmí poznat, v opačném případě může dojít k vydírání. Samozřejmě, vyřešila by to brzy policie, ale pokud bude mít někdo v ruce podobnou zbraň, může ji samozřejmě použít a nebude vám z toho vůbec příjemně – veřejné odhalení přeci nikomu neprospěje. Pozor i na specifické tetování nebo nějakou jizvu, i podle takových znaků můžete být totiž veřejně identifikováni, nejde samozřejmě vždy jen o detail obličeje.

Scházejte se vždy tam, kde jsou i další lidé – mohlo by to být jinak nebezpečné

Když si domluvíte první schůzku s někým, koho ještě ani moc neznáte, mělo by to být někde na bezpečném místě. Raději si dejte sraz tam, kde se běžně vyskytují lidé, třeba u supermarketu nebo v kavárně. První rande je vždy trošku rizikové, nevíte, s kým přesně jednáte. Třeba i když si píšete půl roku a vyměnili jste si fotky nebo kontakty. Opatrnosti totiž není nikdy nazbyt. Nebojte se také rozloučení s někým, jehož chování vám nesedí. Zablokovat v podstatě cizího člověka ani tolik nezabolí, seznamky jsou od setkávání se a brzy poznáte někoho nového, třeba ještě zajímavějšího…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 2

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz