Bezpečnost
Ilustrace

Většina žen dostává na seznamovacích aplikacích sexuální zprávy nebo fotky

Počet Američanů, kteří používají seznamovací aplikace, se zvýšil z 11 % (rok 2013) na 30 % (rok 2019). Zhruba šest žen z deseti ve věku 18 až 34 let na seznamovacích aplikacích uvádí, že je někteří uživatelé sexuálně obtěžují.

Obtěžování mladých žen a dospívajících dívek

Podle studie společnosti Pew Research zhruba 60 % mladých žen tvrdí, že je někdo kontaktoval v seznamovací aplikaci i poté, co dotyčného odmítly. Kromě toho 57 % mladých žen prozradilo, že dostalo nevyžádané sexuálně explicitní fotografie nebo zprávy. „Oproti tomu muži takových zpráv dostávají o polovinu méně,“ odtajnila Monica Anderson, ředitelka internetového a technologického výzkumu Pew Research. „Tato zjištění jsou podobná zjištěním z předchozích studií Centra, které se zaměřovaly na obtěžování nejen na online seznamkách“, dodala Anderson. „Minulý průzkum z roku 2017 odhalil, že mladé ženy byly častějším terčem sexuálního obtěžování, než mladí muži. V průzkumu uvedly, že někdy obdržely nevyžádané fotografie. Také jsme zjistili, že dospívající dívky dostávají více obtěžujících zpráv než dospívající chlapci.“

Uvedená zjištění jsou důkazem toho, že součástí online seznamování jsou i určité formy sexuálního obtěžování a jsou běžnou součástí online světa, v kterém se pohybují mladší ženy a dospívající dívky.

Až 30 % Američanů používá online seznamku

dívka s mobilním telefonem

V rámci studie se rovněž odhalilo, že významně vzrostl počet lidí, kteří používají seznamovací aplikace a weby. V roce 2013 uvedlo 11 % Američanů, že alespoň jednou v životě použili seznamovací web či aplikaci. V roce 2019 to bylo již 30 % Američanů. Z toho 23 % lidí se někdy setkalo osobně s někým, koho poznali online. Asi 12 % Američanů tvrdí, že si vzali nebo navázali vztah s někým, koho potkali online.

Seznamky s různorodým zaměřením

I přes informace o sexuálním obtěžování důvěra v seznamovací aplikace neustále roste. Je to dáno tím, že se mnoho lidí přes tyto aplikace seznámilo a neustále se objevují nové seznamovací aplikace a weby, přes něž se seznámíte s lidmi se zvláštními preferencemi, představami a požadavky. Populární seznamovací aplikací je Tinder, která byla první svého druhu. Po ní následovaly aplikace Bumble a Hinge nabízející různé zážitky.

U Bumble jsou ženy povinny odeslat zprávu jako první. V aplikaci Hinge mohou uživatelé uvést o sobě více informací než v jiných seznamovacích aplikacích. Prozradit mohou náboženské vyznání, politické preference, užívání drog a alkoholu a také to, zda hledají vážný vztah nebo flirt. Asi šest z deseti uživatelů seznamovacích aplikací a webů uvádí, že má s nimi pozitivní zkušenost. Zhruba 62 % uživatelů říká, že vztahy započaté online mohou být stejně úspěšné jako vztahy navázané osobně.

Plodí online seznamky povrchní vztahy?

selfie

„Tato seznamovací realita vyvolala širší debatu o dopadu online seznamování na konvenční vztahy v Americe,“ uvádí se ve zprávě. „Na jednu stranu někteří zdůrazňují snadné a efektivní používání seznamovacích platforem, na druhou stranu se jiní vyjadřují o online seznamování v negativním slova smyslu. Mají za to, že na nich dochází k podvodům a obtěžování a že seznamovací platformy spíše plodí vztahy povrchní než smysluplné.“

Zvýšení bezpečnosti na Tinder

Nejznámější seznamovací aplikace nedávno podnikly kroky ke zvýšení své bezpečnosti. Například Tinder zavedl 23. ledna 2020 nová bezpečnostní opatření. Propojil se s aplikací Noonlight, která spojuje uživatele Tinder s pohotovostními službami. Působí jako pomyslný bodyguard pro uživatele, kteří se obávají nepříjemných situací během osobního setkání s neznámým uživatelem.

„Každý den využívají naši aplikaci s důvěrou miliony uživatelů. Jsme odhodláni vybudovat inovativní bezpečnostní prvky založené na nejmodernější technologii, aby vyhovovaly potřebám dnešních online seznamek,“ uvedla generální ředitelka Tinder Elie Seidman. „Jsem hrdá na to, že se mohu s ostatními podělit o bezpečnostní aktualizace, které představují důležitý posun v bezpečnosti.“

Společnost Pew Research provedla průzkum na 4 860 respondentech různého pohlaví, vzdělání a věku.

 

https://www.foxbusiness.com/lifestyle/women-dating-apps-harassment-study
Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz