Tipy pro ženy
Ilustrace

Už první rande vám může o protějšku prozradit hodně

Krásný úsměv nebo skvělá postava. Budiž, ale to je jen první zdání, raději zůstávejte nohama na zemi a mějte oči otevřené, protože první rande je zatím jen náznak – ale zkušený člověk si v něm najde pár důležitých aspektů, které ukazují, s kým má vlastně tu čest.

Na této schůzce se můžete setkat s velmi drobnými přehmaty, nad nimiž mávnete rukou, ale také hrubkami, co už jsou podle většiny lidí víceméně neodpustitelné. Už jen výběr místa napoví hodně…

Kde se sejdete? A přijde vůbec včas?

Poprvé by to mělo být někde na veřejnosti, ideální bude takzvaně neutrální zóna. Nepsané pravidlo říká, že muž by měl stát na místě zhruba deset až patnáct minut předem. Kavárna nebo kino, ale klidně i místo, kde si oba užijete svou zálibu – originální rande je třeba to v sedle horského kola. Nebo si zkusíte lezeckou stěnu či plavecký bazén? Fantazie může pracovat, mantinely si vytyčujete pouze vy dva. Záleží, kde vám bude příjemně, pak se můžete sejít klidně kdekoliv!

dívka s hodinkami

Hodí se květina? Ano i ne, romantické představy žen jsou jasně dané, ale může se stát, že se vaše cesty rozejdou už za pár minut – zkrátka si nebudete vonět. Pak ani růže nic nezachrání, ať už bude sebevíc nazdobená. Někdy vzbudí až rozpaky, takže pokud nemáte jasno, že uděláte ženě radost, raději s květinou počkejte až na druhé rande, kdy si budete o to jistější. V každém případě, růže vyjde řádově na desetikoruny, takže nemá cenu přemýšlet o výdajích…

Přivítání by mělo být spíše formální a rychlé

Znáte se teprve několik vteřin, i když jste si na online seznamce už trochu psali a vyměnili pár hezkých vzkazů. Přesto se nehodí, abyste se hned políbili – podání ruky bude na samý začátek mnohem lepším pozdravem. Nakonec, zdrženlivost tady platí za ctnost a kdyby byly sympatie hodně velké, políbit se můžete třeba na rozloučenou, ne?

rande v galerii

O čem se bavit? Raději vezměte hned nohy na ramena, pokud půjde spíš o litanii na dřívější partnery než o snahu vás trochu lépe poznat. Jestli si chce jen postěžovat a vylít srdce, zřejmě ani nebude ještě s to navázat nějaký dlouhodobý partnerský vztah. Mnohem lepší bude, když řekne něco málo o sobě a začne se zajímat hlavně o vaše koníčky, názory, může se zeptat i na práci nebo zázemí. Když najdete společnou řeč a témata, co vás oba prostě baví, je pak velmi pravděpodobné, že se sejdete ještě minimálně jednou – a čas pak napoví, jestli z toho nakonec vyklíčí láska jako trám…

Komunikace vázne a nevíte, o čem se zrovna bavit?

Nedávejte otázky, na které se dá odpovědět i jednoslovně. Zkuste se spíš zeptat konkrétně na filmy než na nějaký konkrétní žánr. Nervozitu pociťujete sice jen vy – ale určitě se týká i protějšku, bude mít totiž určitě podobné pocity, přeci jen se vidíte poprvé v životě. Můžete si povídat o mnoha věcech, například:

  • Cestování. Kde jste už byli, kam se letos hodláte vydat, které kontinenty ještě chcete objevit?
  • Práce. Jakou děláme, která je naše vysněná, kam bychom se v rámci kariéry chtěli dostat.
  • Kuchyně – italská, francouzská nebo indická? A co takhle nějaká naprosto netradiční?

Jakákoliv dobře mířená otázka pomůže odlehčit a zasmát se, takže se nebojte klást ty, které rozvinou diskuzi zase někam dál. A to je přece důležité, protože pokud si nemáte co říci, zřejmě se podruhé vůbec neuvidíte. Byla by to ztráta času…

A kdo by měl zaplatit? Napoprvé je vždy jasno

První rande by měl vzít na sebe celé muž – nakonec i proto, že jde obvykle jen o kávu a nikoliv večeři, která by stála mnohem víc. Je to hezké gentlemanské gesto, které hodně napoví. Šetřivý typ riskuje, že s ním už žena nikam nepůjde. Další rande už mohou být jiné, ale pokud napoprvé nezaplatí, je zkrátka něco špatně.


Mimochodem, když vám to nevyšlo napoprvé, co se vlastně stalo? Samozřejmě, že nic, neúspěšných rande je každý den tolik, že by se o nich dal napsat román. Velmi důležitá je vytrvalost a tohle platí nejen při seznamování přes internet.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
3 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz