Vztahy
Ilustrace

První rande se vůbec nepovedlo, jak z něj odejít a neurazit?

Může být krásné a na dlouhé hodiny, ale je také běžné, že se nepodaří podle představ a oba aktéři k tomu musí zaujmout odpovídající stanovisko. Někdy je lepší se po anglicku vytratit, ale jak neranit a neublížit?

Každý chce udělat skvělý dojem, a pokud se dlouhé týdny připravoval, jak se poprvé uvidíte, bude iluze rázem pryč – a je třeba, aby konec byl proveden s citem a bez náznaku výsměchu. Stejně tak není třeba se dlouho zdržovat, protože delší konce jsou nepříjemné pro jednu i druhou stranu.

Co především si prohlédnout na první schůzce?

Den D nastal, zajdete třeba do kavárny, oblíbené restaurace, na procházku – to je už v podstatě jedno, protože se konečně uvidíte tváří v tvář a zjistíte, jestli se spolu sejdete brzy i podruhé nebo šlo spíš o setkání dvou nesourodých povah, které bohužel už nebude mít žádné pokračování. První rande je vždycky takový malý test, jenž může a nemusí vyjít, ale je důležitým krokem na cestě k poznání (možná až) životního partnera. Co může hrát roli v loterii týkající se úspěchu a neúspěchu?

 

  • Přijde pozdě a ani se neomluví. Zřejmě to tak dělá běžně, takže celkem nespolehlivý člověk.
  • Hygiena. Může jít sice také o zdravotní problém, ale spíš se jedná o věc výchovy a socializace.
  • Pozdraví vás, aby zaujali. Nebo odbydou představení jako nutné zlo? I to o něčem vypovídá.

Neméně důležitým je pak i výběr místa pro rande, protože podnik, do kterého byste jinak asi nikdy v životě ani nevkročili, nebude vypadat zevnitř o nic lépe – spíš se v něm budete cítit nesví a brzy z rande odejdete. Volba místa dělá své, ale neméně důležité je, o čem se vlastně budete společně bavit. Najdete téma pro konverzaci nebo se bude protějšek snažit bavit historkami svých přátel, kteří jsou podobně nudní jako on? Možná také už na první schůzce poznáte, že jde spíš o mamánka tělem i duší. Indicií je, že se vyjadřuje pochvalně o mamince, která je pro něj na prvním místě. Což v praxi znamená, že vy berete stříbro (tedy, samozřejmě ještě přinejlepším…). Totéž platí, když přijde opilý nebo s výraznou kocovinou, patrnou již na první pohled. Kdyby mu na rande záleželo, choval se jinak.

A co si vlastně dali dobrého? Sledujte

Trochu napoví i výběr menu, které si dal ke společnému obědu. Pokud nevadí panák po obědě, možná si dá dva nebo tři další, ještě, než přijde večer. Už to je poměrně zvláštní, možná máte tu čest s alkoholikem. Jistou nevýhodou také je, když protějšek mluví neustále jen o sobě (to už prostě jiné nebude, smiřte se s tím nebo raději hned utečte). Ego je až mimořádné, takže ve vztahu nezbude nejmenší místo na vaše sny a tužby. Zůstanou, (možná) jenom v rovině slov.

nepovedené rande

Pokud je v toku řeči až moc vulgarit nebo se vůbec netají tím, že je hodně slyšet – a chová se neohrabaně, máte tu také jasnou osobnostní vizitku. Nonverbální komunikace napoví možná ještě víc, pokud v ní umíte dobře číst. Stydlivý nebo velitelský postoj, jak se vám protějšek jeví? Pořádně si jej prohlédněte, musíte se přeci poznat po všech stránkách, co kdyby bylo ještě další a další rande někdy v blízké budoucnosti?

Těch negativních indicií by se našla celá řada…

Pokud za vás nezaplatí, není příliš gentlemanský – nepsané pravidlo říká jasně, že muž platí první úhradu. Ještě problematičtější však může být fakt, že hovoří hlavně o bývalé partnerce a přehluší tím vaše první setkání, je to jasný signál, že ještě předchozí vztah v sobě neukončil a nedokáže se s nynějším stavem věcí vůbec smířit. Jasně, žádné první rande není perfektní, ale tohle mělo spíš jedno téma – a to bylo něco z minulosti, co by se nemělo napoprvé zřejmě vůbec otevírat.

Jistě, žádné první rande není ideální a na některá budete vzpomínat ještě za řadu let, protože se vám dokonale vryla do paměti. Kde se seznámit? To je vlastně jen a jen na vás, protože při randění se žádné meze nekladou. A platí, že svou spřízněnou duši – dříve nebo později – opravdu najde vlastně úplně každý…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
3 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz